9 asiaa, jotka sinun tulee tietää surffauksesta Pariisin olympialaisissa
Tässä on 9 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää surffauksesta Pariisin 2024 olympialaisissa. Surffaus palaa olympialaisiin 27. heinäkuuta ja se järjestetään toista kertaa urheilun suurimmalla areenalla. Seuraa olympiasurffausta suorana virallisilta kanavilta tai toki mahdollisuuksien mukaan paikan päällä Tahitilla.
1. Miksi Tahiti?
Kun Pariisin 2024 olympialaisten järjestäjät harkitsivat surffauksen vaihtoehtoja, he tarkastelivat kaikkia mahdollisuuksia, mukaan lukien merentakaiset alueet. ISA:lle (International Surfing Association) surffauksen suorituskyvyn kannalta ei ollut epäilystäkään siitä, mikä paikka tarjoaisi maailman parhaille surffaajille legendaarisimman ja haastavimman lokaation. Yhtenä maailman tunnetuimmista surffauspaikoista, Teahupo'o Tahitilla kunnioittaa lajin kulttuuria ja perintöä niin paikallisuuteen kuin kansainvälisyyteen peilaten.
2. Legendaarinen Teahupo'o
Teahupo'o on yksi maailman ainutlaatuisimmista paikoista (spoteista) ja tarjoaa yhden suurimmista haasteista surffauksessa. Se on erittäin tunnettu täydellisistä ja kunnioitusta herättävistä tuubaavista (barrel) aalloistaan, ja on erittäin arvostettu spotti maailmanlaajuisesti surffarien keskuudessa. Dramaattiset vuorten huiput kehystävät syvän sinistä, kristallinkirkasta vettä, jota reunustavat rantaviivan palmupuut. Teahupo'o on upean kaunis paikka, miten sitä ikinä katsookaan.
Vuorilta virtaavan makean veden muovaama korallipohja yhdessä meren syvyyden kanssa luovat täydellisen vasemmanpuoleisen, erittäin haastavan ja raskaan, mutta myös hengenvaarallisen aallon. Kun suuret mainingit iskevät Teahupo’ohon, vedenalainen topografia puristaa ja kiihdyttää aaltoenergiaa, mikä aiheuttaa jyrkän kasvun jokaisen aallon korkeudessa ja nopeudessa sen vyöryessä riutalle.
Teahupo'on kylä sijaitsee siellä, missä päällystetyt tiet päättyvät ja hiekkatiet alkavat, mikä on johtanut sen historialliseen nimeen "tien loppu".
3. Kilpailuaikataulu
Surffauksen kilpailuaika on 27. heinäkuuta - 5. elokuuta 2024, ja tapahtuman suorittamiseen tarvitaan neljä surffattavaa, laadukasta päivää tuon ajanjakson sisällä. Ennen aikaikkunan avaamista urheilijoilla on kuusi harjoituspäivää, jolloin heillä on yksinoikeus paikkaan (21. - 26. heinäkuuta 2024). 26. heinäkuuta 2024 Tahitilla järjestetään virallinen avajaisseremonia, jossa on perinteisiä tansseja ja esittely olympialaisissa kilpailevista urheilijoista.
4. Kansainväliset huippu-urheilijat kohtaavat altavastaajia ja paikallisia mestareita
Carissa Moore (USA), naisten viisinkertainen maailmanmestari ja Tokion 2020 kultamitalisti, johtaa naisten sarjaa, jossa mukana mm. Pipeline-mestari Caitlin Simmers (USA) ja Molly Picklum (AUS), 2023 Tahiti Pro -voittaja ja 2023 maailmanmestari Caroline Marks (USA) sekä 2024 Tahiti Pro -mestari Vahine Fierro (FRA). Fierro on paikallinen tahitilainen, joka oli yksi ensimmäisistä selviytyjistä Pariisin 2024 kisoihin. Hänen voittonsa vain muutama viikko sitten lupaa hyvää isäntämaa Ranskan ensimmäistä surffauksen mitalia ajatellen. Mooren esiintymisen on tarkoitus olla hänen viimeisensä kilpailupaidassa, ja kaikki hänen harjoittelunsa on keskittynyt yhteen tavoitteeseen. 31-vuotias tavoittelee kultamitalia.
Olympiaurheilijat ja uudet tulokkaat, kuten Sarah Baum (RSA), Yolanda Hopkins (POR), Sanoa Dempfle-Olin (CAN), Anat Lelior (ISR) ja Siqi Yang (CHN), voivat kuitenkin kaikki aiheuttaa yllätyksiä. Olympialaisten nuorin surffaaja ja Kiinan ensimmäinen, 14-vuotias Yang, ei tunne pelkoa aalloista ja haluaa tehdä merkittävän vaikutuksen surffauksessa olympialaisissa.
5. Gabriel Medina, pitkäaikaiset kilpailijat ja epätodennäköiset tulokkaat
Miesten kolminkertaisella maailmanmestarilla Gabriel Medinalla (BRA) on epäilemättä eniten todistettavaa Tahitilla. Medinalla on paras kokonaisrekordi Teahupo'ossa eli korkein keskimääräinen aallon pistemäärä ja voittoprosentti. Hän on päässyt finaaliin kuusi kertaa 10:stä World Surf League (WSL) Championship Tour -tapahtumasta ja voittanut kahdesti. Sijoituttuaan neljänneksi Tokiossa 2020, Medinalla on yksi asia mielessään - kultamitali Pariisista 2024.
Medina kohtaa kuitenkin monia vahvoja haastajia, mukaan lukien kaksinkertainen maailmanmestari, John John Florence (USA), jolla on erittäin vaikuttava Teahupo'o tausta. Paikallinen tahitilainen Kauli Vaast (FRA) on kasvanut kivenheiton päässä Teahupo'osta ja on päättäväinen edustamaan ylpeästi kotiaan, kuten myös yksi maailman parhaista barrel-ridereistä, Jack Robinson (AUS).
Monet karsituista eivät ole koskaan kilpailleet Tahitilla aiemmin, mutta se ei tarkoita, etteikö heillä olisi mahdollisuuksia. Surffaajat, kuten Alan Cleland Jr. (MEX), Alonso Correa (PER), Tim Elter (GER) ja Bryan Perez (ESA), ovat hyvin perehtyneitä raskaisiin aaltoihin ja valmiita antamaan kaikkensa. Miesten yleismaailmallisen paikan saaja, Perez, jäi vain hiukan pois Tokio 2020-karsinnoista ja haluaa vakiinnuttaa nimensä kansainvälisellä areenalla maansa ensimmäisenä edustajana surffauksessa olympialaisissa.
6. Kilpailun yksityiskohdat
Surffaus Pariisin 2024 olympialaisissa alkaa kahdeksalla ensimmäisen kierroksen erällä (heat), joissa jokaisessa on kolme surffaajaa. Voittajat siirtyvät kolmannelle kierrokselle ja toisen ja kolmannen sijan saaneet toiselle kierrokselle, josta vain voittaja etenee. Kolmannesta kierroksesta lähtien kaikki erät ovat kahden urheilijan välisiä heateja. Heatit voivat kestää 25-40 minuuttia, mikä päätetään vallitsevien olosuhteiden perusteella.
Surffaus pisteytetään aalto kerrallaan kansainvälisen viiden tuomarin paneelin toimesta, jota valvoo yksi päätuomari. Jokainen tuomari antaa aallolle pistemäärän välillä 1-10, korkein ja alin pistemäärä poistetaan ja keskimmäiset kolme keskiarvoistetaan lopullisen pistemäärän saamiseksi. Kaksi parasta aaltoa per erä summataan määrittämään surffaajan kokonaispistemäärä heatissa. Erän lopussa korkeimman kahden aallon yhteispistemäärän saanut surffaaja on voittaja.
Tuomareiden pisteiden painotus vaihtelee sijainnin, suorituksen ja aallon mukaan. Monilla paikoilla ympäri maailmaa aggressiiviset käännökset tai hypyt palkitaan usein runsaasti, mutta Teahupo'ossa painopiste on pitkälti "barrelissa" tai "tuubissa", aallon sisällä tai lipan alla, johon surffaaja katoaa. Sitoutuminen ja aallon vaikeusaste ovat barrel surffauksen avainasioita, joissa huomioidaan niin surffaajan syvyys aallon sisällä sekä aika, jonka surffaaja viettää siellä.
7. Olympialaisten karsintaprosessi
Surffaajat ovat karsineet itsensä Pariisin 2024 olympialaisiin monin tavoin, mukaan lukien ISA World Surfing Games, World Surf League (WSL) Championship Tour ja Santiago 2023 Pan American Games. Lisäksi kaksi urheilijaa on saanut paikkansa olympialaisten aloitteen kautta, joka antaa vähemmän edustettujen maiden korkean suorituskyvyn urheilijoille mahdollisuuden kilpailla.
8. Kansallinen edustus
48 surffaajaa osallistuu Pariisin 2024 olympialaisiin. 24 naista ja 24 miestä edustavat 21 eri kansakuntaa, mikä heijastaa vahvasti surffauksen kasvua ympäri maailmaa. Kanada, Kiina, El Salvador, Meksiko, Nicaragua ja Espanja näkevät ensimmäiset olympialaissurffaajansa Pariisin 2024 olympialaisissa, joissa he kohtaavat surffaajia lajin perinteisemmistä maista kuten Australiasta, Brasiliasta, Japanista ja Yhdysvalloista.
9. Polynesia: Surffauksen juuret ja olympiayhteys
Surffauksen juuria jäljitettäessä, matka alkaa Polynesian vesistöistä, Tyynenmeren alueelta, johon kuuluu Havaiji, Tahiti, Samoa ja monet muut saaret. Täällä eurooppalaiset tutkimusmatkailijat, kuten kapteeni James Cook, dokumentoivat alkuperäiskansojen ratsastavan aalloilla puulaudoilla jo 1760-luvulla. Historian saatossa on löydetty luolamaalauksia 12. vuosisadalta, jotka kuvaavat selvästi muinaisia surffausversioita. Legendaarinen polynesialainen ja ns. modernin surffauksen isä, Duke Kahanamoku Havaijilta oli kolminkertainen olympiavoittaja uinnissa ja hopeamitalisti vuoden 1924 Pariisin olympialaisissa. Duke oli alkuperäinen olympiasurffauksen unelmoija ja maailman ensimmäinen globaali surffauksen ja alohan lähettiläs.
Lähde: https://isasurf.org/10-things-to-know-about-surfing-in-the-paris-2024-olympic-games/